tiistai 27. huhtikuuta 2010

Huang Zhi Xiang

Huang Zhi Xiang (théhuone)



Huang Zhi Xiang ("Appelsiininkukan tuoksu" tai "Keltainen vesa") on dancong-tyyppinen tee Fenghuang-vuorilta ("feenix-vuorilta") Guangdongista.

Dan Cong voi tarkoittaa, että tee on yksittäisestä teekasvista valmistettu, mutta useimmiten varsinkin halvemmalle kaupalliselle teelle tämä on vain nimike. Huang Zhi -tee voi siis olla alkuperäisistä satoja vuosia vanhoista teepuista, sen klooneista, uusista samanlaisia ominaisuuksia ilmaisevista teepuskista tai vain markkinointikikka.

Dancong-teetä voi luokitella moneen luokkaan, jolloin Huang Zhi voi merkitä teelle enemmän tai vähemmän ominaista appelsiininkukan tuoksua tai se voi vain kuvata teen ulkonäköä.

Teen lehdet ovat pitkiä ja kierteisiä sekä tuoksuvat kuivalle, mausteiselle ja makealle. Haudutettuna teelehdet tuoksuvat ihanan raikkaille ja muistuttavat paljon tummia marjoja, luullakseni mustaviinimarjaa. Aromikupista teen tuoksu etenee seuraavalla tavalla: raikas hedelmäinen tuoksu, jossa marjavivahteita päällä -> marjoja hedelmillä -> hedelmiä marjoilla -> karamelli/voi. Tämän jälkeen tuoksu katoaa nopeasti aromikupista.

Välillä olen erottavinani jonkinlaisia sitrusmaisia vihahteita tuoksussa, mutta ne eivät ole teräviä ja katoavat nopeasti. Maku on kukkainen, makea ja hivelevän kitkerä - kovin miellyttävä. Tämän teen kanssa kannattaa kuitenkin varoa ylihauduttamista, sillä Huang Zhi Xiangista tulee helposti kitkerää. Jälkimaku on raikas ja makea. Hienompi ominaisuus teessä on tosin sen kyky saada suu erittämään sylkeä, mikä syventää jälkimakua ja on kaiken kaikkiaan mukava tunne.

Tarkastelin märkiä lehtiä ja muutamissa näkyi epätasaisia punaisia läikkiä, jotka viestivät hapettumisen epätasaisuudesta. Kokonaisuudessaan lehdet näyttivät kuitenkin hyvältä värin ja koonsa puolesta.

Huang Zhin rentoutus on fyysistä lihasten rentoutumista yhdistettynä mielen stimulaatioon. Tässä tee on onnistunut; mieli on samalla virikkeellinen ja rentoutunut.

0 kommenttia: