tiistai 30. lokakuuta 2012

Teekokemuksen kehystäminen



Tässä (kandidaatin)tutkielmassa päädyin tarkastelemaan teetä ennen kaikkea ympäristöestetiikan teorioiden kautta. Mielestäni ne avaavat erittäin mielenkiintoisia näkökulmia teekokemukseen ja sen uskonnolliseen merkityksellistämiseen.

En ole täysin tyytyväinen tähän työhön, koska olisin saanut paljon kattavamman ja perusteellisemman tutkimuksen aikaiseksi, jos minulla olisi ollut aikaa syventyä lisää teoreettiseen kirjallisuuteen. Tässä käsittelyä rajoitti lisäksi se, että opiskelen vielä toistaiseksi uskontotieteen laitoksella, joten näkökulman piti olla uskontotieteellinen. Seuraavat työt saattavatkin tulla esteetikan alueelta, jolloin on mahdollisuus tutkia laajemmin teetä ilmiönä ja taiteena, ja silti pitää uskonnollis-filosofinen näkökulma mukana. Todennäköisesti seuraavassa virallisessa työssä joudun kuitenkin jättämään teekulttuuriin keskittyvän näkökulman ja käsittelemään ainoastaan teoriaa.

tiistai 23. lokakuuta 2012

Lisää pu'erh-nootteja

2003 Wu Chi Dao "Mengku Zheng Shan" (Yunnan Sourcing)



Tuoksu hyvin pehmeä, 'kamforimaisen' raikas, metsäinen ja makean hedelmäinen. Haudutukset alkavat hyvin kepeinä, mutta rakenteeltaan vankkoina; tuoksussa leikkivät kukkaisat ja makeat, jopa kermaiset, hedelmän sävyt. Muutamassa alkuhaudutuksessa esiintyy myös mielenkiintoista savuisuutta tai kamforimaisuutta, joka ei kuitenkaan kanna loppuun saakka. Suutuntumassa olisi kenties toivomisen varaa, hieman lisää eloa nyt pelkäksi painavaksi ja pehmeäksi paksuudeksi jäävään teehen. Erikoista kyllä, mutta kitkeryyttä ei ole tässä havaittavissa enää lainkaan. Makuprofiililtaan tee alkaa myötäillen tuoksun sävyjä, mutta loppuhaudutuksia lähestyessä sekä tuoksu että maku heikkenevät ja eriävät omiin suuntiinsa. Tuoksu ajautuu erittäin hienovaraiseen ja suhteellisen vaikeasti havaittavaan kamfori/puumaiseen makeuteen, maku taas keskittyy (yli)kypsiin ja hieman vääntyneisiin hedelmän sävyihin.

2002 Yi Wu Ancient Spirit (Yunnan Sourcing)



Tuoksussa voi heti havaita märkäiätyksen multaisuutta. Lopulliseen haudutukseen tuosta maanläheisyydestä päätyy kuitenkin yllättävän vähän. Tuoksusta löytää pikemminkin melko villejäkin metsäisiä ja kasvimaisia sävyjä kuin maakellaria, ja makukin on lähinnä hedelmäinen. Seuraavilla haudutuksilla tuoksu supistuu piakoin hyvin vaimealle tasolle, mutta maku ja erityisesti kiitettävän kirkas ja eloisa suutuntuma jatkavat vielä esitystään. Olisin odottanut tältä teeltä monipuolisempaa sävymaailmaa, mutta suutuntuman ja makean, hieman juurimaisen makunsa vuoksi tätä kyllä juo mielellään.


2003 Chang Bao "Jing Mai Shan Pu Er Bing" (Yunnan Sourcing)



Lehdet tuoksuvat mausteisille, suolaiselle ja puumaiselle. Ensimmäisten haudutusten tuoksusta löytää kypsää heinämäisyyttä, puuta ja eräänlaista epämääräistä mausteisuutta. Makua hallitsee alussa reipas kitkeryys, joka kuitenkin onneksi laantuu viimeistään kolmannen haudutuksen jälkeen. Myöhemmissä haudutuksissa tuoksusta on vaikea löytää muuta kuin sekaista mausteisuutta ja pientä makeutta, vaikka toisinaan pidemmät haudutukset tuntuvat tuovan myös savuisuutta kuvioihin. Tee on suutuntumaltaan kirkas ja kevyt; pieni kitkeryys kestää pitkälle saaden aikaan vaikutelman vegetaalisuudesta. Mausta en kuitenkaan itsessään tuntunut löytävän sen kummoisempia sävyjä, lähinnä makeaa lämmintä hedelmäisyyttä. Tämä tee oli makuuni vielä hieman liian kitkerää, vaikka ei kitkeryys ei toki yltynyt millekään mahdottomalle tasolle.

1999 Gu Pu Er "Ye Sheng Lao Cha Shu" (Yunnan Sourcing)

Kuivien lehtien tuoksussa on pippurisuutta ja hieman maakellaria, ei kuitenkaan mitenkään hälyttävällä tasolla. Heti ensimmäisellä haudutuksella käy kuitenkin selväksi, että tämä tee kallistuu shumaisuuden puolelle huomattavasti enemmän kun aikaisemmat sheng + shu pu'erhit. Tuoksussa on sitä ominaista pehmeää multaisuutta, joka peittää liian helposti alleen kaikki muut sävyt. Vielä herkempi shupuissa olen kuitenkin suutuntuman jauhoiselle paksuudelle, joka tässäkin ajautuu äärimmäisyyksiin saakka. Mausta voi kyllä aistia tiettyä keveyttä, jota vahvemmin fermentoiduissa pu'erheissa ei kenties tapaa, mutta se jääkin ehkä ainoaksi piirteeki, josta erottaisin tämän vain osittain fermentoiduksi.

2000 Gu Puer Green Mark Qi zi (Yunnan Sourcing)

Tuoksussa raikasta heinämäisyyttä, joka kuitenkin jo lähenee hedelmää, tervaisuutta ja nahkaa. Haudutettuna tuoksu on vaimea ja lähinnä epämääräisen makea, vaikka erityisesti kuumemmista haudutuksista voi myös erottaa savuisia ja ylikypsän hedelmäisiä piirteitä, toisinaan raikasta metsäisyyttäkin. Maku on ensivaikutelmalta kiitettävän mehukas, mutta suutuntumaan voima ei siirry ainakaan sellaiseksi terävyydeksi, jota arvostan. Nyt suutuntuma jää kummallisen kevyeksi, kuin painavaksi pilveksi kielen päälle. Mausta on vaikea löytää sen tarkempia piirteitä, hedelmäiset ja puumaiset sävyt hallitsevat.