keskiviikko 3. marraskuuta 2010

Teen vaikutuksista eli qistä





MarshalN kirjoittaa uusimmassa blogitekstissään lyhyelti qistä. Erityisesti kiinnostukseni herätti kohta, jossa hän erottaa qin vaikutukset jyrkästi pelkistä kofeiinitärinöistä. Tässä kohdassa haluaisin hiukan selventää sitä, mitä itse käsitteellä qi tarkoitan, nimittäin kaikkien teen vaikutusten summaa.

Ymmärrän kyllä, että teen vaikutuksilla on kaksi tai useampiakin puolia. On nopeasti (ja hitaasti) nousevia, kehollisia tunteita kuten painavuus, humina ja rentoutuminen. Toisaalta on usein, mutta ei aina, hieman hitaammin kehittyviä vaikutuksia mieleen: euforia, ilo, rauha...

Näiden lisäksi olen huomannut myös aistien korostumista, joskus kaikkien, joskus vain yhden tai muutaman. Näköaistin ja kontrastin korostuminen vaikuttaa yleiseltä, tunnon ja varsinkin kuulon korostuminen harvinaisemmalta. Toisaalta olen hyvin visuaalinen ihminen, tämä varmasti vaikuttaa vaikutusten ilmenemiseen itselläni.

En erota kofeiinin ja qin vaikutuksia lähinnä sen kiistanalaisen henkisyyden vuoksi. Sitä paitsi en ole lainkaan vakuuttunut siitä, etteikö qi voisi olla vain yksi kofeiinin, l-teaniinin tai kofeiinin ja l-teaniinin vaikutuksista. Varsinkin kun tutkimuksissa on paljastunut teaniinin olevan mieto psykoaktiivinen aine, lisäävän dopamiinin määrää ja alfa-aaltoja aivoissa sekä parantavan mielialaa yhdessä kofeiinin kanssa.

Ehkä asenteeni qitä kohtaan juontuu uskontotieteestä, siellä kun on tapana olla melko puolueeton uskonnollisia ilmiöitä kohtaan. Toisaalta pitää kyllä korostaa, että näen teen myös hengellisenä kokemuksena, niin kuin varmasti lähes kaikki, jotka teetä harrastavat. Mutta vaikka qi olisikin vain seurausta fyysistä reaktioista teen sisältämiin ainesosiin, voihan sillä silti olla hengellisiä ja nautinnollisia vaikutuksia ihmisen kokemuksen kannalta. Ei pidä alistua liialliseen fyysinen/spirituaalinen jaotteluun.

En myöskään pidä tarpeellisena erottaa kofeiinin ja qin vaikutuksia toisistaan. Useimmiten nämä kuitenkin ilmenevät samaan aikaan, täydentävät ja tukevat toisiaan. Jos otetaan tarkastelun alle itse teekokemus, voisi väittää sen olevan yksittäinen ajallinen kokemus, hieno ja rentouttava kaikessa kokonaisuudessaan.

0 kommenttia: