torstai 14. heinäkuuta 2011

Huuhtelu


Huuhtelu on tuntunut olevan teeyhteisössä melko laajalti keskusteltu ja jopa kiistanalainen aihe, jota haluan tässä pohtia.

Kun lehdet on lisätty haudutusastiaan, voi ne halutessaan huuhdella pikaisesti, eli lisätä hieman vettä kannuun ja kaataa sen heti pois. Huuhtelua voi perustella ainakin kahdesta näkökulmasta; hygieenisestä ja funktionaalisesta.

Ensimmäisen mukaan huuhtelu on tärkeää, koska teelehdet ovat saattaneet kerätä pölyä tai muuta likaa, jonka voi nopeasti huuhtaista pois ennen varsinaisen hauduttamisen aloittamista. Toisen käsityksen mukaan huuhtelu kosteuttaa ja avaa teelehtiä, valmistaen ne paremmin ensimmäiseen haudutukseen (tämä perustelu sopii erityisesti puolipallomaisiksi rullatuille oolongeille).

Huuhtelua kokonaisuudessaan on myös kritisoitu, sillä sen on ajateltu osoittavan epäluottamusta teen tuottajaa kohtaan. Tämä kritiikki toisaalta toimii vain hygieeniseen näkökulmaan, ja siihenkin vain osittain: vanhat vuosikymmeniä varastoissa istuneet pu'erhit kannattaa huuhdellla mahdollisen pölyn poistamiseksi, eikä tämä osoita epäluottamusta ketään kohtaan.

Toisaalta huuhtelu myös vapauttaa lehdistä vahvan tuoksun, joka voi kertoa esimerkiksi teen paahtamisasteesta, ehkä jopa hapettumisesta tai yleisestä laadusta. Välillä tuoksu on samanlainen kuin esilämmitettyyn kannuun lisättyjen lehtien vapauttama, mutta usein kovinkin erilainen. Tämä on arvokas osa huuhtelua, eikä sen voi ajatella loukkaavan ketään – päinvastoin se on teen kokonaisvaltaisempaa arvostamista.

Varsinkin vanhan pu'erhin arvioimisen kohdalla puhutaan joskus myös huuhteluveden väristä, tuoksusta tai jopa mausta. Vaikka tämä vaihe tuntuu hieman epämääräiseltä, voi se silti kerto joistain tärkeistä asioista. Pu'erhin kohdalla huuhteluveden väri voi kertoa kypsymisasteesta, kun taas esimerkiksi dancongeista se voi kertoa hapettumisasteesta. Dancongien hapetus voi vaihdella huomattavasti, eikä pelkästä lehtien ulkonäöstä voi päätellä mitään, kun taas huuhtelun ja ensimmäisen haudutuksen tummuus kertoo jo paljon.

2 kommenttia:

Jesse kirjoitti...

Hmmm, pointtisi huuhtelun värin arvioimisesta yms ovat ihan hyviä, mutta sitten miksei huuhtelua voisi maistaakin? Sen maku antaa vihjeitä teen kehityksestä siinä missä tuoksu ja värikin. Toisaalta joskus huuhteluveden maut ovat ainakin minusta olleet ne kaikkein mielenkiintoisimmat, auenneiden lehtien antama täyteläinen ja eheä maku peittää alleen joitain vivahteita jotka irtoavat lehtien ollessa vielä suljettuja.
Sitten taas, jos lyhyttä huuhteluvettä maistaa, eikös se ole jo ensimmäinen haudutus?

-ppp- kirjoitti...

Juu voi totta kai maistaa, itse lähinnä pu'erheissa kokeilen noita huuhteluita. Pitää myöntää, että tuo epämääräiseksi kutsuminen johtuu oman kokemuksen puutteesta, ja sen olisi voinut muotoilla paremmin.

Huuhtelua voisi hyvinkin kutsua vaikka ensimmäiseksi haudutukseksi, mutta tavallaan silloinkin sen lyhytkestoisuus ja/tai idea tekisi kupista erikoisen. Toisaalta olen lukenut, että pu'erhia saatetaan huuhdella melko pitkäänkin (minuutti~?) tällöin se alkaa tuntumaan jo enemmän "varsinaiselta" haudutukselta. Melko epämääräinen raja tosiaan.