keskiviikko 11. tammikuuta 2012

Teedekantteri

Kirpputorit voivat todellaki olla varsinaisia aarreaittoja teeharrastajalle. Tässä viimeisin löytö, euron käsinvalmistettu  ruukku, jota käytännöllisen pienen kokonsa vuoksi päätin alkaa käyttää teelehtien dekantoimiseen. Luin taannoin TeaMasters-blogista tästä tekniikasta, ja olen siitä lähtien pitänyt silmät auki sopivaa ruukkua varten. En ole kerennyt tekemään minkäänlaista rinnakkaisvertailua dekantoidun ja suoraan pussista otetun teen kanssa, ehkä sitten kesällä.


Ruukku on ulkopinnaltaan osittain ohuesti lasitettu. Savinen korkki on ulkoa lähes täysin lasitettu, ja sen pinnalla voi erottaa korkkia ympyröivän spiraalimaisen kuvion. Korkki ei ole kovin tiivis, jonka vuoksi ruukku sopiikin dekantoimiseen paremmin kuin iättämiseen, sillä dekantoitaessa pieni määrä ilmaa tuskin on haitaksi, päinvastoin. Iättäessä korkki taas kannattaisi tiivistää esimerkiksi vahalla.


Ruukun kaulassa toistuu sama korkin spiraaliteema. Laajeneva kaula auttaa teelehtien tarkassa lisäämisessä ruukkuun. Korkin sisäpinnan lasittamattomuus on kiinnostava yksityiskohta: voimakkaimman tuoksuiset teet voi haistaa lasittamattomasta savesta hieman erilaisena kuin ruukun lasitetusta sisäpinnasta. Myös ruukun pohjalta löytyy spiraalikuvio, joka antaa harmonista vaikutelmaa yhdessä korkin ja kaulan kanssa.

Pohjassa nimimerkki UP, mahdollisesti lisäksi myös SC tai SG.

3 kommenttia:

Matti kirjoitti...

Oho, onpa hieno. Olen itsekin löytänyt paljon rustiikkisia erilaisiksi teeastioiksi sopivia esineitä kirpputoreilta. Suurin osa vaikuttaa olevan enemmän tai vähemmän pientä tuotantoa tekevien keraamikkojen tuotantoa. Pohjasta on normaalisti löytynyt tekijän nimi.

Toni kirjoitti...

Terve!

Olen tässä tovin lueskellut blogiasi, sillä olen miettinyt itse hieman vastaavanlaisen, kevyesti fiilistelypohjaisen teeblogin perustamista. Sivuilta kun ei löytynyt apuja niin mitenkähän saisin yhteyden sinuun vaikka sähköpostitse?

-ppp- kirjoitti...

Matti,

Juu, välillä tulee tehtyä halvalla todella hyvä löytöjä, kunhan jaksaa käydä läpi sitä usein heikompilaatuista massaa, jota kirpputoreilta pääasiassa löytyy.

Toni,

Minut tavoittaa sähköpostilla osoitteesta: matias . ikkala (ät) helsinki . fi. Laita ihmeessä viestiä!