sunnuntai 16. toukokuuta 2010

Bi Luo Chun

Bi Luo Chun (jadepisara.fi)


Lehdet ovat erikoisen pehmeitä ja tuoreen tuntuisia sekä pieniä ja kierteisiä. Mukana on tumman ruskeita lehtiä sekä vaaleita haituvaisia silmuja.

Teen tuoksu on hyvin, hyvin erikoinen. Siinä on pistävä ja voimakas hedelmäinen/kukkainen tuoksu. Yllättävästi tämän vihreän teen kohdalla tuoksu oli voimakkaampi ja helpompi arvioida suoraan kupista, eikä gongfu-setin aromikupista. Ehkä tämä pätee muihinkin korkealaatuisiin vihreisiin teelaatuihin.

Bi Luo Chunin märkien lehtien tuoksu on sakea ja paksu, se muistuttaa minua vahvasti hernekeitosta. Itse nesteen tuoksu taas muistuttaa kypsiä rypäleitä sekä metallia.

Maku on myös täysin erikoinen. Se on erilailla makea kuin muut maistamani vihreät teet, sillä Bi Luo Chunin makeus on pyöreää ja se valtaa koko suun hitaasti ja pehmeästi. Suutuntuma on rikas, ja pientä kitkeryyttäkin esiintyy vastapainoksi teen kypsälle hedelmäisyydelle. Varovaisella hauduttamiselle kitkeryys tuntuu kuitenkin vähentyvän.

Ensimmäiset kaksi haudutusta olivat oranssin värisiä, kaksi seuraavaa vaaleampia kirkkaan keltaisia (Huom. kuvassa kyseinen kuppi on ylihaudutettu, kunnolla haudutettuna väri jäi juurikin hillityn keltaiseksi). Kahden ensimmäisen kupin tummuuteen voi olla syynä liian kuuma vesi, mutta teen maku ei tuntunut siitä kärsivän.

Erikoinen maku heijastuu myös Bi Luo Chunin jälkimakuun. Pursuava hedelmäisyys ja täyteläisyys viipyvät suussa pitkään, samoin kun raikas viilentävä tunne hengittäessä.

Teen qi on hellän tuudittava, mutta tietoinen. Kävelin sateessa pyykkituvalle ja saatoin tuntea ilman ja maan herkän huokoisuuden. Vaikutukset jäivät tosin melko lyhyiksi ja heikoiksi.

Kaiken kaikkiaan Bi Luo Chun eroaa profiililtaan täysin muista juomistani vihreistä teelaaduista. Siinä ei ole havaittavissa Lung Chinin paahteisuutta tai Guapianin hienovaraista vegetaalisuutta, vaan rypälemäisen hedelmäinen täyteläisyys valloittaa koko teen. Makua voisi kuvailla absoluuttisena kypsyytenä: sinä hetkenä, kun kasvin tai luonnon elinvoima on huipussaan.

Viime aikoina juomieni hienojen wulongien jälkeen olin jo hiukan kyllästynyt vihreään teehen, mutta Bi Luo Chun herätti taas mielenkiintoni ja syvän kiintymykseni näitä teelaatuja kohtaan.

0 kommenttia: