maanantai 3. toukokuuta 2010

Lung Ching Grade I

Lung Ching Grade I (théhuone)


Lung Ching tai Longjing tai Dragon Well on yksi Kiinan suosituimmista teelaaduista. Sitä valmistetaan Zhejiangin maakunnassa Xi Hu -järven lähettyvillä. Teen korkeimpia laatuluokkia on lähes mahdotonta löytää länsimaista, sillä parhaimmat laadut on varattu korkea-arvoisille virkamiehille Kiinassa.

Lehdet ovat muodoltaan ohuita, levymäisiä ja kevyitä. Ensivaikutelmalta ne muistuttavat pikemminkin lastuja tai suomuja kuin vihreän teen lehtiä.

Tuoksu on makea ja täyteläisen paksu. Siinä on ruohomaisia sävyjä, jotka teen paahteisuus kuitenkin peittää. Kuivat lehdet tuoksuvat voimakkaan mausteisilta, ehkä hiukan muskottipähkinälle.

Maku on samaten paahteinen ja täyteläinen. Tai Ping Hou Kuihin ja Lu'an Guapianiin verrattuna Lungchin on selvästi paahteisempi ja voimakkaampi sekä siinä on rikkaampi suutuntuma.
Lungching jättää suuhun erityisen voimakkaan ja pitkäkestoisen jälkimaun. Siinä on makeutta, umamia ja lievää kitkeryyttä, joka kuitenkin häviää pikkuhiljaa. Kitkeryys tuo sopivaa vastapainoa jälkimaun muhivalle ja sylkeä erittävälle tunteelle.

Tee on mukavan rauhoittava, sekoitus lievää kehon humisevaa rentoutumista ja voimakasta mielen aaltomaista hiljentymistä. Lunching saa mielen reflektoivaan tilaan, jossa on hyvä pohdiskella asioita tai vain olla. Vaikutuksessa on jotain erikoista, jota ei kuitenkaan pysty ilmaisemaan. Varmaa on ainakin, että qi on luonteikas ja hyvin voimakas.

Voisin kuvitella nauttivani Lungchinia kesällä parvekkeella auringonnousun tai -laskun aikaan. Antaa kehon ja mielen hiljentyä ja antautua teen peilimäisen reflektoivan luonteen vietäväksi. Suosittelen.

1 kommenttia:

Niklas kirjoitti...

Vanha posti mutta itselleni ajankohtainen: ostin Théhuoneesta Lung Ching grade III:sta, ja olin kertakaikkisen pettynyt; mautonta ja elotonta, todella ala-arvoista! Siksipä lupasinkin itselleni että investoisin lähitulevaisuudessa tähän parempaan laatuun, ettei itselleni jäisi väärää kuvaa tästä kuuluisasta laadusta.