tiistai 14. joulukuuta 2010

Teen muuttuva luonne ja tuulettaminen

Teen muuttuva luonne ja tuulettaminen


Monille on varmasti käynyt joskus niin, että rakas tee ei haudukaan yhtä hyvin kuin ennen. Syynä voi olla mikä tahansa lukemattomista muuttujista: teen ikä, teenjuojan mieliala, aikaisemmin juodut teelaadut, jopa sää.

Löysin alkuvuodesta jostain teeblogista kiinalaisen termin fan chun, joka tarkoitti "palannutta kevättä". Tällä tarkoitetaan vaihetta, jolloin tee esimerkiksi ilmankosteuden tai muun syyn vuoksi maistuu vaimeammalta tai huonolaatuisemmalta kuin yleensä. Viime aikoina kaikki hauduttamani pu'erhit ovat onnistuneet huonosti: tuloksena yksitasoinen, lannistettu tee, joka kuivattaa suuta tai kurkkua. Voisiko Suomen talven kuiva ilma vaikuttaa lehtien laatuun?

Vaimean teen ongelma voi esiintyä myös aivan uuden teen kanssa, varsinkin kun tuote on pakattu ilmatiiviisti. Pu'erhin kohdalla muistan lukeneeni, että on suositeltavaa antaa lehtien tuulettua (xing cha, teen herättäminen) joko kokonaisena kakkuna tai murrettuna, jolloin tee tuulettuu nopeammin. Pu'erhin, mutta myös muun teen kanssa olen huomannut tuulettamisen vaikutuksen uudestaan ja uudestaan, jo kahdesta tai kolmesta päivästä muutamaan viikkoon voi tehdä ihmeitä. Toki maun parantuminen voi johtua myös kehittyneestä makuaistista tai tilanteesta.
Itse asiassa tärkein syy lienee teehen tottuminen? Ihmistäkään harvoin tuntee heti ensimmäisen tapaamisen jälkeen, ja toisesta voi löytää loputtomasti uusia piirteitä.

Esimerkiksi taiwanilainen Ali Shan oolong oli pakattuna ensin vakuumipussiin, sitten purkkiin, joka oli suljettu pois revittävällä muoviläpällä ja vielä ilmatiiviillä kannella. Kun ensin sain paketin avattua, lehdet eivät tuoksuneet lähes laisinkaan, mutta muutaman päivän kuluttua niistä irtosi hieno kermainen ja tuore aromi. Mausta en osaa sanoa, koska päätin kerrankin olla kärsivällinen ja odottaa muutaman päivän kunnes maistoin uutta teetä.

Olen pahoillani, ettei minulla ole antaa lähteitä näille termeille... En merkkaa lähteitä juuri koskaan ylös.

0 kommenttia: