keskiviikko 9. heinäkuuta 2014

Tähän ollaan tultu: pikainen tilannepäivitysViimeaikaisten päivitysten määrän väheneminen johtuu eittämättä siitä, että innostukseni blogin ylläpitämiseen on ollut vähissä. Pyrin kuitenkin jatkossakin pitämään blogia yllä edes muutamalla satunnaisella päivityksellä.

Teelaaduista minulla ei ole tällä hetkellä mitään mainittavaa, sillä olen juonut yli puoli vuotta samaa neljää puerh-kakkua, jotka maistuvat minulle niin nuorekkaan teräviltä, että joudun sekoittamaan niihin pidemmälle fermentoitua puerhia vain maun tasapainottamiseksi. Lisäksi teehetkiäni ovat piristäneet kaksi taiwanilaista perusoolongia sekä satunnainen vihreä tee.

Teeblogeille tuntuu usein käyvän niin, että aloitteleva teenjuoja jakaa innokkaasti makuelämyksiään, kunnes jossain vaiheessa ymmärtää sen, kuinka mahdotonta on kuvailla jotakin teelaatua aivan kuin sen todelliset piirteet voisi jotenkin määrittää. Vesi, teelehtien ikä, välineet, tilanne ja mielentila vaikuttavat aivan liikaa koko kokemukseen.

Tästä aukeaa kaksi vaihtoehtoa: joko jatkaa teearvioiden kirjoittamista uudesta näkökulmasta tai keskittyä muihin teekulttuuria tarkasteleviin artikkeleihin. Kun myöntää kunkin teenarvion olevan vain kuvaus yhdestä kohtaamisesta, ei teearvioissa ole mitään vikaa.

Arviot ovat omalta kohdaltani jääneet vähiin myös siksi, että asuntoni saa hyvin niukasti luonnonvaloa enkä pidä keinotekoisen valon väristä kuvissani.

Kirjoittaminen ei silti ole jäänyt. Periaatteessa olen valmistanut kaikkien aikojen suurinta artikkeliani – tai jos sitä niin haluaa kutsua, pro gradu -tutkielmaa. Tämän tutkimuksen otin hieman vakavammin kuin taannoisen kandini, ja siihen tiivistyy paitsi suhteellisen tarkka kuvaus tämän päiväisestä näkemyksestäni teestä, myös jonkin suuremman tulevan työn teoreettinen pohja. Linkki löytyy sivun oikeasta ylälaidasta tai tästä.

Sen jälkeen kun aloitin pari vuotta sitten teen tutkimisen osana tutkintoani, paljon on muuttunut suhteessani teehen. Ensin riemastuin löytäessäni teestä inspiraatiota työlle ja työstä tukea näkemyksilleni. Sen jälkeen aloin kyseenalaistamaan näkemyksiäni, astuin siis tutkimuskohteeni ulkopuolelle "kuten kunnon tutkijan kuuluu", ja kohtasin monia epäilyksen hetkiä.

Oikeastaan viime aikoihin asti suhteeni teehen on ollut juuri tällä tavalla etäinen, mutta valmistumiseni jälkeen olen vihdoin löytänyt uuden kiinnostuksen teetä kohti. Halu tutkia uusia teelaatuja herää jälleen, toisinaan pakotan itseni keskittymään teehen ja toisinaan vain juon teetä aikani kuluksi. Tästä on hyvä jatkaa.

Blogaukset eivät välttämättä lisäänny, mutta teestä kirjoittaminen ei ole täysin lakannut, sillä valmistelen paraikaa jonkinlaista lyhyempää ja selkokielisempää versiota gradustani ilman turhia viittauksia ja akateemisia kikkailuja.

0 kommenttia: