lauantai 4. syyskuuta 2010

Six Famous Tea Mountains You Le Gu Cha 2002

Six Famous Tea Mountains You Le Gu Cha 2002 (Yunnan Sourcing)


Kakku on hyvin ilmava ja helppo murtaa. Väriltään tumma, mutta seasta erottuu myös vaaleita haituvaisia silmuja. Kaiken kaikkiaan oikein kaunis kakku. Tuoksu etäinen, kirkas ja miedon viljainen.

Ensituoksu esilämmitetyssä teekannussa on pistävä ja eloisa, sekä muistuttaa pehmeällä kirpeydellään luumua. Pistävyys haalistuu nopeasti ja teehen ilmestyy hedelmäisempiä piirteitä. Huuhtelun jälkeen pistävyys palaa yhä voimakkaampana, mutta haalistuu sekin melko pian.

Ensimmäisessä haudutuksessa tuoksuu lämmin puu, kuin sauna. Tuoksun painopiste on matalalla ja linja tasainen, ei herkempiä sävyjä havaittavissa. Maussa tuntuu olevan vielä vähän kitkeryyttä kielen sivuilla, mutta muuten maku on pehmeä ja tasainen. Sakea ja hidas suutuntuma, syljen eritys aktivoituu.

Ensimmäisen haudutuksen jälkeen märät lehdet tuoksuvat pistävältä, mutta eivät enää yhtä voimakkaasti. Tuoksusta voi ajottain kurotella luumun ja hedelmän sävyjä. Qi on jo tässä vaiheessa huomattavissa. Vaikutuson rauhoittava, ei ole enää kiire mihinkään, koko keho tuntuu olevan läsnä tässä hetkessä. Olo on taas kuin mykällä, tarkoitan: tuntuu kuin olisi pala kurkussa, johon kaikki ääni jää kiinni. Ei tee mieli puhua tai edes ajatella sanoin.

Toisessa kupissa tuoksu on ottanut hiukan makeamman ja hedelmäisemmän otteen... Itse tee on makeampaa ja paksumpaa, samanlainen suutuntuma kuin teessä, johon on lisätty hunajaa. Herkullinen kuppi, mutta vielä vähän kitkerä, todennäköisesti kakun nuoresta iästä johtuen.

Kolmannessa kupissa on vielä selkeämpää makeutta tuoksussa. Maku on kuitenkin pysynyt lähes samanlaisena. Kolmannen haudutuksen jälkeen lähes kaikki pistävyys on hävinnyt märkien lehtien tuoksusta.

Neljännessä haudutuksessa on tuoksussa kummaa raikkautta. Välillä myös nielussa tuntuu voimakas makeus, välillä voimakas kitkeryyttä. Tämän jälkeen tee ei enää näyttänyt suurempia muutoksia. Itsekin uskaltaisin sanoa, että tämä tee ei ole valmista juotavaksi kitkeryytensä vuoksi.

Tässä teessä tuntui olevan sylkirauhasta aktivoivaa luonnetta, joka tekee teestä mehukkaan tuntuista. Silti aina kun kuppi oli tyhjä, alkoi suuta kuivaamaan. Voisiko kenties olla, että suuta kuivattava effekti voisi myös liittyä kakun nuoreen ikään? Pitää tutkia asiaa lisää.

0 kommenttia: