Tämä teekakku on kääreestä päätellen CNNP-tehtaan tuottama. CNNP toimi valtion alaisuudessa ja kontrolloi vielä muutama vuosikymmen sitten kaikkea pu’erh-teen tuotantoa. Sittemmin uusia itsenäisiä tehtaita on syntynyt, mutta CNNP toimii yhä ja tuottaa arvostettua teetä.
Pu’erh teessä kakun kääre kertoo paljon. Tässä kääreessä on keskelle painettu merkki ”cha” (茶)tarkoittaa teetä, ja jossain CNNP:n kakuissa se voi olla myös esimerkiksi keltaisen tai vihreän värinen. Cha-merkkiä ympäröi kahdeksan ”zhong”-merkkiä (中), joka tarkoittaa Kiinaa.
Kakun lehdet ovat tummia ja tiukkaan painettuja, sekä tuoksuvat villaiselta ja viljaiselta. Tee tuoksuu silti varsin mielyttävältä, eikä siinä ole pistävää kalanhajua, jota joissain nuorissa tai huonolaatuisissa teekakuissa esiintyy.
Mainittakoon vielä tässä, että teelehtien väristä ja maun profiilista päätellen tämä kakku on shu pu-erhia, jota usein kutsutaan ”keinotekoisesti kypsytetyksi”. Shu pu’erh käy läpi valmistus prosessin, joka antaa sille vanhaa pu-erhiä muistuttavan maun. Shu-kakut silti paranevat yhtälailla vanhetessaan ja ovat arvostettuja.
Pu’erhin lehtiä kannattaa usein huuhdella nopeasti kuumalla vedellä ennen ensimmäistä haudutusta, jotta puristetut teelehdet alkaisivat avautua ja vapauttaa aromeitaan. Huuhtelun jälkeen tämän kakun lehdet tuoksuvat voimakkaan puumaisilta, mutta silti vielä pehmeältä. Tuoksu on viipyvä ja pehmenee lopussa.
Ensimmäinen haudutus on tumman oranssi/ruskea, ja vaalenee posliinisen teemaljan reunoille. Tuoksu on lämmin ja maanläheinen, mutta helpotukseksi ei aggressiivinen tai pistävä. Puerhin tuoksua on vaikea kuvailla, mutta kun sen kerran haistaa, sen kyllä muistaa. Siinä on maanläheisyyttä, joka tuo ainakin minulle välittömästi mieleen kesämökin ja maaseudun. Tuoksu on tiivistyneempi ja sen painopiste on ikään kuin alempana kuin vaikkapa wulongien kepeät ja herkemmät sävyt.
Maku on jopa yllättävän helposti lähestyttävä. Siinä on viljaisuutta, mutta myös pehmeämpää sävyä, jota melkeinpä kuvaisin hedelmäiseksi. Suutuntuma on erityisen pehmeä ja täyteläinen.
Seuraavat haudutukset ovat huomattavasti tummempia: väri lähenee kahvin mustaa ja vain reunat ovat kullan oranssiset. Maku myös pyöristyy makeammaksi, mutta säilyttää silti suutuntumansa. Jälkimaku on raikas, pehmeä ja pitkäkestoinen.
Tee on hillitty – tai ehkä hillitty ei ole oikea sana, vaan vakaa, tai varma. Jokainen kuppi on tasapainoinen ja laadukas, mutta samalla teessä ei myöskään esiinny samanlaista kontrolloimatonta voimaa, joka tekee wulongin gongfu-hauduttamisesta niin antoisaa. Toisaalta tiedän, että myös tämä pu’erh-kakku tulee jatkossa paljastamaan itsestään aina vain uusia ja uusia puolia. Juuri tämä tekee teen nauttimisesta niin antoisaa.
Erityisesti yllätyin siitä, että tee ei ole niin raskas tai aggressiivinen. Luulisinkin tämän teekakun olevan helposti lähestyttävissä myös muille uusille pu’erhin juojille.
Puerhia voi hauduttaa useammin kuin useimpia muita teelaatuja, se kestää helposti seitsemän haudutusta ja ylikin, kunhan muistaa pitää veden lämpötilan tarpeeksi kuumana. Itse käytän 100 millilitran yixing-kannua, johon käytin noin 5 grammaa teetä. Huuhdoin lehdet kerran ja aloitin haudutukset noin 10 sekunnista, pidentäen haudutusaikaa asteittain gongfun-haudutuksen tyyliin. Kun irroitat teekakusta sopivaa palasta, kakusta irtoaa väjäämättä myös pieniä irtolehtiä. Näitä lehtiä voi laittaa teekannuun mukaan, sillä puristetulla teellä kestää muutama aina haudutus avautua ja vapauttaa arominsa kunnolla. Kun kannuun laittaa lisäksi irtolehtiä, ovat ensimmäisetkin haudutukset tasaisempia.
lauantai 5. kesäkuuta 2010
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
0 kommenttia:
Lähetä kommentti