Da Hong Pao (jadepisara.fi)
Da Hong Pao on hyvin kuuluisa teelajike Wuyi-vuorilta. Alkuperäiset Da Hong Pao -puut ovat peräisin Song-kaudelta (960-1279), ja niistä saadaan enää kovin pieni sato vuosittain, joka sekin jaetaan tietylle sisäpiirille tai huutokaupataan järjettömältä tuntuvaan hintaan. Näistä vanhoista puista on kloonattu uusia teepuita, joista teemarketeilla laajemmin liikkuva tee on valmistettu.
Lehdet tuoksuvat hyvin voimakkaalle - aromit tunkeutuvat jopa minigrip-pussin läpi - ja tummalle, mieleen tulee vanhan halon tuoksu. Lehdet ovat pitkiä, paksuja ja painavia.
Teen ensituoksu on voimakas, paksu ja melkein kahvinpuruja muistuttava. Itse teen tuoksu on samaten vahvan paahteinen, mutta taustalla esiintyy myös raikkaampia, hedelmäisempiä sävyjä
Märät lehdet tuoksuvat erittäin pistäviltä ja voimakkailta. Taustalla on tosin havaittavissa hedelmäisempiä sävyjä, katsotaan josko hauduttamisella saisi nämä esiin myös teen makuun
Maku on vahva ja lähentelee kahvintapaista luonteikkuutta, mutta on olemukseltaan kuitenkin makeampi ja jälkimaku on hedelmäisempi. Näin vahvasti paahdettua wulongia en ole aikaisemmin juonut. Taustalla voi aistia rukiisia ja tupakkamaisia sävyjä.
Toisessa haudutuksessa maku on joko hiukan rauhoittunut tai olen itse siihen tottunut. Tee on hedelmäisempi ja täyteläisempi, maku sulautuu kielelle. Teessä on myös lievän astrigenssin tuomaa särmää.
Kolmas haudutus on vielä kesympi, nyt hedelmäiset vivahteet ovat helposti havaittavissa. Erittäin paksu ja hidas suutuntuma, hieno, eikä yhtään kitkerä.
Vielä viidennellä haudutuksella Da Hong Paon paahteinen ja voimaks luonne ei ole hävinnyt. Tuoksu on nyt entistä hedelmäisempi ja väri hiukan haaleampi, mutta tee on vielä varsin voimakas ja hyvä.
Seitsemännelläkin haudutuksella paahteinen tuoksu ja paksu suutuntuma on läsnä, vaikka väri onkin haalistunut vaalean keltaiseen. tee saattaisi antaa vielä yhden tai kaksi hyvää haudutusta, mutta olen tyytyväinen tähän.
Märät teelehdet ovat paksuja ja tuntuvat erikoisen jäykiltä, tämä on varmastikin voimakkaan paahtamisen seurausta, sillä paahtaminen auttaa lukitsemaan lehdet muotoonsa.
Jälkimaku on erikoinen. Siinä on sikarimaisia tummia sävyjä, mutta myös makeutta ja kosteutta, joka voi johtua sylkeä erittävästä vaikutuksesta. Jättää suun raikkaaksi ja makeaksi.
Da Hong Paon luonne on kovin voimakas, jopa majesteettinen korkean statuksensa vuoksi, mutta se ei ole aggressiivinen. Esimerkiksi kitkeryyttä teessä ei esiinny, eikä astrigenssikaan ole ongelma. Qi on samaten miellyttävä, tee sai minut huomaamaan kaiken jännityksen kehossa, ja myös kaiken sen, mitä tiedostamatta odotin teeltä. Jostain syystä en osannut antaa teen puhua minulle, ja huomasin, että näin on käynyt viime aikoina paljon. Da Hong Paon luonnetta voikin kuvata ennen kaikkea rehelliseksi.
Luulisin Da Hong Paon sopivan hyvin suomalaiseen makuun. Siinä on samaa voimakkuutta kuin kahvissa, mutta taustalla häilyvät myös pehmeämmät sävyt. Tämän teen avulla olisi varmasti hyvä totutella hieman miedompiin (mutta laadukkaisiin) teelaatuihin.
0 kommenttia:
Lähetä kommentti