perjantai 21. toukokuuta 2010

Zhi Lan Xiang

Zhi Lan Xiang (jadepisara.fi)


Kuivat lehdet ovat painavia ja pitkiä sekä tuoksuvat savuiselle ja tummalle. Kun lehdet saivat ensimmäisen kerran kosteutta, ne tuoksuivat voimakkaan persikkaiselle. Sittemmin märät lehdet tuoksuivat hiukan enemmän hedelmäiselle eivätkä niin marjaisille kuin toiset dancongit joita olen maistanut.

Usein ensimmäistä kertaa teetä maistaessa kannattaisi käyttää gaiwania, posliinista valmistettua kannellista haudutusastiaa. Gaiwan antaa hyvän ja neutraalin vaikutelman teestä, koska se ei vaikuta teen makuun yhtä selvästi kuin esimerkiksi yixing-kannut.

Useimpia wulongeja joita olen arvostellut olen juonut yksinomaan chao zhou -kannustani, sillä haluan keskittyä tarkastelemaan juuri teen ominaisuuksien muuttumista gongfu-hauduttamisessa. Zhi Lan Xiangin kanssa halusin kuitenkin kokeilla gaiwanin ja chao zhoun eroja.

Teen maku gaiwanista osoittautui pyöreäksi ja yksinkertaiseksi, kun taas chao zhoussa haudutettuna maku oli terävämpi ja luonteikkaampi. Chao zhou toi juuri sitä kontrastia, jota tarvitsin teen eri vivahteiden erottamiseen.

Olen päätynyt samaan tulokseen myös verratessani vihreää teetä yixing-kannussani ja gaiwanissa; savikannut terävöittävät ja elähdyttävät makua huomattavasti. Kun esimerkiksi pitää vertailla eri teelaatuja, kannattaa kuitenkin käyttää gaiwaneita, sillä ne asettavat teet samalla lähtökohdalle.

Haudutettuna Zhi Lan Xiangin tuoksu muistuttaa paljon Yu Lan Xiangin pehmeää kukkaisuutta, mutta siinä on mielestäni hedelmäisempi vivahde, eikä tuoksu ole yhtä parfyymimainen.

Maku on makea ja täyteläinen. Kun kukkainen tuoksu haalistuu viimeisillä haudutuksilla, jää hedelmäisemmät sävyt vielä hetkeksi etualalle. Nämä pyöristyneemmätkin haudutukset ovat tosin vielä kovin täyteläisiä ja juotavia.

Zhi Lanin jälkimaku on erittäin voimakas hedelmäinen/kukkainen. Tuntuu siltä kuin jälkimaku leviäisi myös nenään saaden kaiken tuoksumaan makeammalta ja raikkaalta.

Qin ensikosketus on voimakas. Se tuntuu voimakkaana sykkeenä, joka tuntuu aina päänahassa asti. Tunne haalistuu nopeasti, ja juuri kun luulet vaikutuksen kadonneen, ilmenee vielä yksi voimakas aalto. Tämänkin jälkeen qi kestää, mutta se ei ole niin helposti huomattavissa voimakkaan alun vuoksi.

0 kommenttia: